Translate my blog

středa 23. července 2014

Amatérská jeskyně

Tak konečně jsem dodělal ten dlouho slibovaný článek o Amatérské jeskyni, tady ho máte.

Amatérská jeskyně

(Jihomoravský kraj, okres Blansko)

V srdci Moravského krasu, hluboko pod povrchem Ostrovské krasové plošiny ohraničené Suchým a Pustým žlebem, mezi Sloupem, Holštejnem a Macochou, se ukrývá nejrozsáhlejší jeskynní systém v České Republice. Délka jeho dosud prozkoumaných chodeb, spolu s navazujícími jeskyněmi Sloupsko-šošůvskými, Punkevními, Starou a Novou Rasovnou a některými dalšími dnes přesahuje již 30 km. O objevu tohoto systému snily celé generace jeskyňářů. Všem bylo jasné, že vody Sloupského potoka, propadávající se poblíž vstupu do Sloupsko-šošůvských jeskyní, stejně jako potoka Bílé vody mizející v hlubinách Nové Rasovny, objevující se jako Punkva na dně Macochy, musejí mezi ponory a vývěrem protékat neznámými podzemními prostorami. 


Vstup do Cigánského závrtu
Jeskyňáři se snažili proniknout do podzemí proti toku Punkvy i od ponorů potoků, vždy však narazili na nepřekonatelné vodní sifony. V r.1965 se podařilo členům brněnského Speleoklubu dostat se jeskyní Holštejn C13 k hladině podzemní Bálé vody a pak postupovat přes nebezpečné sifony dál. Při této riskantní práci zahynul jeden z nich, Jiří Šlechta. Cesta však byla správná, k cíli chyběly jen stovky metrů. Větší štěstí však měli jejich kolegové z Plánivské skupiny, kteří se snažili odhalit tajemství podzemí shora. Po prokopání úzkých komínů a svažitch chodeb Cigánského (Simonova) závrtu pronikli 29. ledna 1969 do hloubky 110 metrů k aktivnímu toku Bílé vody, do jeskyně, později nazvané Stará Amatérská. Po překonání tzv. Povodňového sifonu stanuli speleologové na prahu objevu století - rozsáhlých podzemních prostor systému Nové Amatérské jeskyně. Ani tato událost nezůstala bez obětí na životech - během nečekané povodně 2.8.1970 se v podzemí utopili vedoucí skupiny Milan Šlechta a jeho kolega ing. Marko Zahradníček. Pro snadnější a hlavně bezpečnější vstup do podzemí byla v r. 1973 proražena z Pustého žlebu do jedné z větví jeskyní umělá štola. Objevitelské práce završilo v r. 1975 úspěšné podplavání Macošského sifonu, 420 metrů dlouhého a až 20 metrů hlubokého, a úspěšný výstup z podzemí na dno Macochy.


Spletitý systém Amatérské jeskyně má zhruba podobu písmene Y, kde západní rameno představuje chodby směřující ke Sloupsko-šošůvským jeskyním, východní pak k Nové Rasovně. Obě ramena se spojují zhruba pod závrtem Městikáď a pak pokračují Macošským koridorem k Punkevním jeskyním. Najdeme tu rozlehlé dómy, chodby, propasti, komíny, podzemní jezera, tůně a sifony. Některé prostory mají neobvyklé rozměry, velmi bohatá a pestrá je krápníková výzdoba. Amatérští jeskyňáři tu pokračují v dalším průzkumu, především pak hledají podzemní přítokové vesty Sloupského potoka, spojující Amatérskou jeskyni s jeskyněmi Sloupsko-šušůvskými. Jeskynní systém není z důvodu ochrany přistupný veřejnosti.

Tohle byla jen jedna z mnoha částí Moravského krasu o které se chystám psát, takže se těšte na další články ! :)
◄V►

3 komentáře:

  1. Fajn článek, akorát bych měl připomínku k těm fotkám: mohl bys tam dodat autora a licenci? Tedy © Jiří Komárek, JiriKomarek.net, CC BY-SA 4.0 s tím, že adresa by měla být klikatelná (tj. měl by to být hypertextový odkaz vedoucí na danou stránku) a stejně tak by se mělo dát dostat k URL licence (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode). Prostě jak je to uvedeno u originálu na Wikipedii. Díky :-)

    PS: pokud bys chtěl vylepšit psát další článek a/nebo vylepšit stávající, tak na Wikipedii najdeš další fotky, které jsem cvaknul v listopadu, tentokráte z Nové Amatérské jeskyně. I ta kvalita je u nich vyšší, přeci jen, za tu dobu jsem se naučil víc fotit v jeskyních ;-)

    OdpovědětVymazat